Vlastnosti suchého ledu
- suchý led je pevné skupenství oxidu uhličitého, hygienicky nezávadný, účinný chladící materiál
- teplota suchého ledu je -78,8 °C
- za normálních podmínek sublimuje tzn. přechází z pevného stavu přímo do plynného skupenství a nezanechává žádnou vlhkost
- je těžší než vzduch, vytlačuje tedy vzdušný kyslík a napomáhá tak konzervaci
- je bez chuti a zápachu, jen ve vyšších koncentracích může mít lehce nakyslou chuť
Příklady využití suchého ledu
- v gastronomii-k efektní dezinfekci sklenic, výrobě alkoholových zmrzlin, k tvorbě kouřících efektů, chlazení lahví, molekulární gastronomii, chlazení při různých společenských a cateringových akcích….
- ve vinařství-chlazení čerstvých hroznů při jejich sběru, chlazení rmutu při odležení.
- lékařský a farmaceutický průmysl-biologické řezy, rychlé chlazení v laboratořích a chlazení farmaceutických výrobků při transportu…
- při školní výuce-různé pokusy zajímavé pro děti i starší studenty.
- v potravinářství-skladování a přepravě chlazeného a zmrazeného zboží, chlazení těsta při hnětení (kynuté listové těsto, plundrové nebo čajové), chlazení masa při jeho mletí, míchání nebo separaci…
- v letecké dopravě-při přepravě zboží, chlazení jídel a nápojů na palubách letadel…
- průmyslová výroba-ekologické čištění povrchů (CRYOCLEAN® - technologie čištění tryskáním suchým ledem), zmrazování strojních dílů při montážích…